Van mijn favo schrijversduo Nicci French, de Frieda Klein-reeks

Het beroemde schrijversduo Nicci French heeft mijn een aantal jaren verknocht gehad aan hun Frieda Klein-serie. En ik heb het niet over de verleden tijd, ‘verknocht’, omdat het meest recente deel niet goed was. In tegenstelling, ik vond de serie top. Het gaat om de verleden tijd omdat het laatste deel van de serie in 2018 uitkwam.

Door Britt Henneken

Het eerste deel van de serie, ‘Blauwe maandag’, komt in 2013 uit. Hierin wordt de hoofdrolspeelster, psychotherapeute Frieda Klein, voorgesteld. In 2018 werd het achtste en laatste boek in de serie uitgebracht, genaamd ‘Dag van de doden’.

Het schrijversduo Nicci French bestaat uit Nicci Gerrard en Sean French. Zij schrijven thrillers, vaak vanuit het psychologisch perspectief geschreven. Persoonlijk lees ik graag thrillers en heb een grote interesse in de psychologie. Daarnaast zijn het de complotten, verhaallijnen en omschrijvingen van de personages die de boeken zo goed maken.

In ieder boek in de reeks draait het om een van de cliënten van Frieda. Vaak raakt de psychotherapeute betrokken bij zijn of haar leven óf het meestal bijbehorende politieonderzoek. Want dat is eigenlijk de rode draad in de hele reeks. Haar nieuwsgierigheid en eigenwijsheid brengen haar vaak in de problemen.

De rode draad in het verhaal is dan ook dat Frieda’s leven keer op keer op zijn kop wordt gegooid door haar betrokkenheid bij de politie. Naar verloop van tijd lijkt ze eerder onderdeel van het politiekorps dan psychologe.

Rode draad

Naast die rode draad, maakt de stevige basis van het verhaal, dit zo’n goede serie. Je leert Frieda en haar vriendengroep in de acht delen goed kennen. Ook is het geweldig hoe de verschillende delen in de serie met elkaar zijn verbonden en hoe steeds wordt verwezen naar eerdere delen. Niet alleen op het persoonlijke vlak, maar ook enkele patiënten van Frieda uit eerdere delen, komen later weer terug in haar leven en dus in de serie.

Bij die gedetailleerde omschrijving van Klein, krijg je ook haar liefde voor haar woonplaats London en de (verborgen) rivieren die er lopen mee. Als ze ’s nachts niet kan slapen dwaalt Frieda uren door de straten. Aan het begin van ieder boek zit een kaartje van London met belangrijke punten en rivieren voor dat boek. Dat klinkt misschien suf, maar in de boeken van French is het hele verhaal goed op elkaar afgestemd. Zo ook Frieda’s voorliefde voor de nacht en de rivieren.

Goed uitgewerkte personages

Al met al is het de combinatie tussen spanning, psychologie, goed uitgewerkte personages en een sterke verhaallijn door de hele reeks, die de Frieda Klein serie zo goed maken.

Nicci Gerard en Sean French besloten vooraf dat de Frieda Klein reeks acht delen kreeg. Dat vind ik misschien nog wel het meest bewonderenswaardig. De serie zit zo goed in elkaar dat er overal lijntjes en verwijzingen zijn naar momenten in het leven van Frieda die in een eerder deel werden beschreven. Ik heb de serie dan ook verslonden. Deel één las ik in 2018 en eind 2019 had ik alle delen uit.

Ander werk van Gerard en French

Naast de acht boeken uit de Frieda-Klein reeks, verschenen er nog zestien boeken van de hand van het Franse koppel. Een daarvan: ‘Huis vol leugens’ (The Lying Room, 2019) heb ik ook gelezen. En alle andere vijftien, inclusief het in januari verschenen ‘In hechtenis’ (House of Correction, 2020) staan nog op mijn Goodreads lijst met boeken die ik wil lezen.

Huis vol leugens raad ik ook zeker aan, maar toch echt eerst de Frieda Klein reeks lezen als je dat nog niet hebt gedaan. Aan dat laatste boek, In hechtenis, ga ik nu beginnen. Ik sta te trappelen, maar kunnen de schrijvers de hoge standaarden die ze met de Frieda Klein-reeks hebben neergezet, weer tippen?

Print Friendly, PDF & Email