Zo zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt als je gaat doorstuderen

Stel, je bent jong en leergierig en je moet er nog niet aan denken om aan het werkende leven te beginnen. Dan kun je ervoor kiezen te gaan doorstuderen. Van een bachelor naar een master is (volgens de meesten) de meest logische stap. Maar wat nou als je het over een andere boeg wilt gooien en een tweede bachelor wilt gaan doen? Dan kom je er al gauw achter dat dat niet zo makkelijk geregeld is als je denkt. Ik zocht uit hoe dit werkt en deel mijn ervaringen met je. Zodat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan.

Door Britt Henneken

De reden dat het volgen van een tweede bachelor opleiding administratief gezien ingewikkeld is, is omdat de overheid liever heeft dat je doorstroomt naar een master of gaat werken. Toen ik bijna twee jaar geleden besefte dat ik over een jaar klaar zou zijn met studeren, was de destijds 20-jarige ik daar nog even niet klaar voor. Ik wilde mij nog verder ontwikkelen voordat ik begon aan het werkende leven. Of zoals ik het noem: De rest van mijn leven.

Ik wist dat ik Psychologie wilde gaan studeren, maar om van een hbo-bachelor (Journalistiek) over te kunnen stappen naar een wo premaster, heb je een gemiddeld eindcijfer van 7,5 nodig. Daarbij komt ook dat je met een pre-master op zak, niet alle masters van die opleiding kunt volgen. Bij Psychologie is het bijvoorbeeld zo dat je enkel drie van de vier masters kunt gaan doen na het halen van je premaster. Dit omdat je in één jaar drie bachelorjaren propt, waardoor je veel leert, maar niet alles.

Het volgen van een premaster was geen optie voor mij. Daarom ging ik na mijn hbo-bachelor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht de wo-bachelor Psychologie doen aan de Erasmus Universiteit. Maar in het Nederlandse onderwijssysteem is het zo geregeld dat je, als je twee bachelors achter elkaar wilt volgen (hbo-hbo, hbo-wo of wo-wo) je het instellingscollegegeld betaalt voor je tweede opleiding.

Instellingscollegegeld

En omdat je misschien niet weet wat dit ‘instellingscollegegeld’ inhoudt, hier even kort wat het is. Het wettelijk collegegeldtarief voor schooljaar 2019-2020 is €2083. Het instellingscollegegeld verschilt per opleiding en onderwijsinstelling, maar ligt al gauw rond de € 8.000- € 13.000. Dit bedrag is daarmee aanzienlijk hoger dan het wettelijk collegegeld.

Stap 1: Afronden eerste bachelor

Maar er is een loophole. Je betaalt namelijk alleen extra (lees: het instellingscollegegeld) voor je tweede bachelor als je je eerste bachelor al hebt afgerond ten tijde van de start van je nieuwe. In mijn geval betekent dat: Ik rond mijn opleiding Journalistiek nog niet af, ik laat één vak openstaan. Hierdoor lijkt het alsof ik straks, als ik sta ingeschreven voor mijn tweede bachelor, twee opleidingen tegelijkertijd volg.

In werkelijkheid zet ik mijn opleiding Journalistiek eventjes op pauze. In het geval dat je je eerste opleiding dient af te ronden met een scriptie, kun je die scriptie alvast maken, maar later inleveren. Check vooral even bij de instelling van je eerste opleiding hoe dit werkt, dat verschilt vast per instelling.

De loophole zit namelijk zo in elkaar dat je maar vier weken tegelijkertijd ingeschreven hoeft te staan bij beide opleidingen om de gehele tweede bachelor het wettelijk collegegeld te hoeven betalen. Als jij dus op 1 oktober je scriptie van je eerste opleiding inlevert, als je in de september daarvoor start aan je tweede, kun je de gehele tweede opleiding het wettelijk collegegeld blijven betalen. Best wel fijn, niet?

In mijn geval betekende dit, dat ik mijn afstudeeropdracht van de School voor Journalistiek na het eerste jaar Psychologie zou maken en inleveren. Omdat het echt een vak is en geen scriptie, kon ik het niet op een andere manier doen.

Stap 2: Navraag doen bij de onderwijsinstellingen

Ik vertel je dan nu wel hoe je de regels een beetje kunt omzeilen en door kunt gaan studeren, maar toch werkt het bij iedere instelling anders. DUO zal ontkennen dat dit systeem bestaat, althans dat deden ze bij mij, maar je moet ook zeker je nieuwe en oude onderwijsinstelling vertellen wat je aan het doen bent. Al is het maar om tips te krijgen van hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Stap 3: Inleveren diploma

Als je na je eeste wo-bachelor nog een wo-bachelor gaat volgen, kun je deze stap overslaan.

Omdat ik van een nog niet afgeronde hbo-opleiding naar een wo-bachelor overstap, moet ik mijn propedeuse laten zien als toelatingseis op het wo. Dit omdat ik eindexamen heb gedaan op havo niveau en de minimale toelatingseis voor een wo-bachelor een vwo diploma of een hbo propedeuse is. Dit kun je gemakkelijk doen door je officiële propedeuse te laten kopieëren bij je nieuwe onderwijsinstelling. Dit kan je ook online zelf regelen door een kopie op te sturen.

Stap 4: Bewijs Betaling Collegeld

Als je, zoals ik, bij twee opleidingen tegelijkertijd ingeschreven staat, heb je een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) nodig. Dit omdat je alleen wettelijk collegegeld betaald aan één van de twee instellingen. Het maakt niet zoveel uit aan welke van de twee je het collegegeld betaalt, als je maar bij die instelling zo’n BBC aanvraagt. Dit kan gemakkelijk via de site van die instelling. Bij Hogeschool Utrecht bijvoorbeeld hier onder het kopje ‘Vrijstelling van Collegegeld’.

Let er hierbij op dat je, als je je in Studielink gaat inschrijven bij de opleidingen, je bij een van de twee invult dat je betaalt met het BBC.

In mijn geval vroeg ik een BBC aan bij de HU en leverde ik deze af bij de EUR. Hierdoor volgde ik lessen bij de EUR, maar dit had ook de HU kunnen zijn, en betaalde ik enkel aan de HU mijn collegegeld.

Tips

Ik raad je aan contact te zoeken met de verschillende onderwijsinstellingen. Het makkelijkst is als je dit persoonlijk doet. Mijn ervaring is dat je verhaal vertellen over de telefoon en meestal lange wachttijd de communicatie niet erg gemakkelijk maken.

Dingen om rekening mee te houden

  • Je studeert op een raar moment af, je diploma-uitreiking zal dus niet direct zijn.
  • Je hebt maar recht op 5 jaar reisproduct, terwijl je 7 jaar mag lenen. Houd hier rekening mee als je een tweede opleiding gaat doen.
  • Raadpleeg vooral DUO of de studentenhelpdesk van je opleiding, want regels (en loopholes) veranderen.

Gestopt met mijn tweede bachelor

Toen ik besloot dit artikel te schrijven was ik net begonnen aan mijn tweede bachelor, Psychologie, in september 2019. Puur uit frustratie dat alle ‘betrouwbare bronnen’ zoals DUO, ontkennen dat dit kan en je dus eigenlijk gokjes neemt of heel veel tijd kwijt bent aan het uitzoeken van deze rompslomp.

Het is nu enkele maanden later en helaas ben ik alweer gestopt met deze opleiding. Ik kwam erachter dat hoe interessant ik de psychologie ook vind, ik op dit moment het meest blij word van werken in de journalistiek. Daarnaast ben ik er nu ook klaar voor om aan de slag te gaan als journalist, in plaats van nog langer student te zijn.

Daardoor kan ik je niet vertellen of het plan zoals ik het hierboven had uitgewerkt tot aan het eind werkt. Ik heb mij in november 2019 uitgeschreven bij Psychologie en heb mij afgelopen april uitgeschreven bij de Hogeschool Utrecht toen ik mijn opleiding Journalistiek afrondde.

Nog steeds lijkt dit stappenplan haalbaar, maar ik ga het zelf niet meer gebruiken. Ik hoop desalniettemin dat dit plan voor anderen wel een uitkomst biedt. Want een tweede opleiding volgen zou, om wat voor reden dan ook, gewoon moeten kunnen. Zonder je blauw te betalen aan collegegeld. Succes! En deel vooral je ervaringen met mij, ik ben benieuwd!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie