Mijn Top2000 lijstje 2017

Dit jaar organiseert Radio 2 voor de 18e keer de Top2000. Deze traditie is begonnen bij de jaarwisseling tussen 1999 en 2000, wat dus ook de millenniumwissel was. Het was echter zo’n groot succes dat de zender het al die jaren is blijven doen.

Vorig jaar was het eerste jaar dat ik een Top2000 lijstje heb gemaakt. Dat lijstje kun je hieronder beluisteren. Mijn vader is een enorme muziekfan en van hem heb ik ook de liefde voor muziek overgenomen. Het (tot autistisch lijkende trekjes aan toe) maken van lijstjes ook. Dus waarom ik nooit eerder een Top2000 lijstje had ingevuld wist ik eigenlijk niet. Het was vorig jaar een hele opgave.

Met beide benen in deze eeuw

Ik mag dan muziekrecensent zijn, ik sta behoorlijk met beide benen in deze eeuw. En de Top2000 is opgezet om de beste muziek van de vorige eeuw te bundelen. Hoewel ze wel een beetje van deze gewoonte zijn afgestapt, vond ik het maken van een lijstje daardoor vorig jaar wel lastig. Uiteindelijk is er een lijst uitgekomen met veel 21ste invloeden, wat jeugdsentiment (Tears for Fears en Interpol ken ik bijvoorbeeld alleen maar omdat mijn vader dat vroeger altijd draaide) en wat – voor mijn doen – gouwe ouwe nummers. Mijn Top2000 lijstje van 2016 vind je in de onderste Spotifylijst.

Dit jaar ging het maken van een lijstje mij al een heel stuk beter af. Dat kwam natuurlijk omdat gouwe ouwe nummers niet veranderen, maar ook omdat ik al in september was begonnen met het verzamelen van liedjes voor in deze lijst.

 

Nieuw en oud

Een paar nummers in de lijst zaten er beide jaren in. Zoals Aretha Franklin met Respect (eveneens het oudste nummer in mijn lijstjes, uit 1967) Interpol met Obstacle 1. Dat laatste nummer blijft een van mijn favoriete nummers aller tijden (ook zo’n jeugdinvloed van mijn vader geweest). En aangezien ik dit nummer afgelopen jaar in augustus nog live heb gezien in 013 Tilburg heeft het nog meer lading voor mij gekregen.

Een nieuwkomer waarvan ik nu niet begrijp dat die de lijst vorig jaar al niet gehaald heeft, Would I Lie To You? van Charles & Eddie, is er een waar ik heel blij mee ben. Van dit nummer word altijd gewoon heel vrolijk en dat is een eigenschap waarmee liedjes altijd veel punten krijgen bij mij. Andere voorbeelden hiervan in mijn lijst zijn bijvoorbeeld Woman van Ke$ha (maar dat krijgt ook punten vanwege de sterke, feministische lading) en Amsterdam van Nothing But Thieves.

Een nummer dat er vorig jaar in stond en dit jaar niet zoals Dani California van Red Hot Chilipeppers is voor mij echt wel gouwe ouwe maar heb ik afgelopen jaar gewoon maar heel weinig gedraaid. Ook If You Don’t Know Me By Now van Simply Red is hier een voorbeeld van.

Er zitten ook wat nummers in de lijst van dit jaar (I Want It That Way van de Backstreet Boys en Volcano van Damien Rice) die ik eigenlijk amper heb gedraaid. Dit waren meer nummers waar ik gedurende het jaar langs kwam, mij opnieuw bedacht hoe fijn ik ze vind en dat ze eigenlijk wel een plekje in mijn Top2000 lijst verdienden.

Al met al was het dit jaar een leuke zoektocht naar nummers waarvan ik ze zo steengoed vind, dat ze een plekje in deze lijst verdienden. Ga gerust even luisteren wat ik heb gekozen, deel jouw Top2000 lijstje in de comments of laat me weten wat je ervan vindt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie