Gavin James in de AFAS Live

Het is druk in Amsterdam. Gavin James had 6.000 fans in de AFAS Live verzameld en Nick Cave 17.000 in de Ziggo Dome. Het was dan ook een drukte van jewelste rondom station Amsterdam Arena.

Gavin James kwam niet alleen op deze herfstavond, hij nam maar liefst twee voorprogramma’s met zich mee. Hierdoor was er al vroeg een goede sfeer te voelen in de voorheen Heineken Musical Hall.

Het eerste voorprogramma was Brian McGovern, een man uit Dublin die nog een flinke start moest maken aan zijn muziekcarrière, althans je kon zien dat hij nog niet zo thuis was op het podium. (heeft ook maar drie tracks op Spotify staan met allemaal maar 3000 luisteraars) De singer-songwriter maakt natuurlijk muziek die qua genre in het rijtje bij Gavin past. De muziek van McGovern was helemaal niet slecht maar de muziek en lyrics liepen niet synchroon. Meerdere artiesten doen dit, muziek en lyrics schrijven maar ze niet passend over elkaar heen leggen, maar mij trekt het niet. Het haalt mij de hele tijd uit het ritme, omdat er simpelweg geen leidend ritme is. Desalniettemin was McGovern is simpele opening van de avond.

Daarna kwam de wat meer bekende Craig Gallagher op het podium te staan. Hij heeft ook een wat meer eigen sound dan McGovern en een eigen persoonlijkheid. Je krijgt bij Gallagher gelijk een idee wat voor persoon er op het podium staat.

Hij speelde onder andere het (waarschijnlijk nieuwe) nummer Sophie. Met prachtige uithalen had hij direct alle aandacht van het publiek en werden we goed warm voor Gavin James.

Wat opviel op deze avond is dat alle drie de mannen (dus inclusief Gavin zelf) heel verbaasd waren dat het publiek zo stil was. Waarschijnlijk zijn de drie Ieren gewend om voor het publiek van Ierse pubs te spelen, waar het publiek waarschijnlijk meer zin heeft in een pilsje dan in de rustige singer-songwriter muziek.

sdr

Om exact negen uur kwam Gavin James op, overladen door een berg met applaus en gejoel. We hadden hem al eerder gezien die avond toen hij zijn eerste voorprogramma een nieuwe gitaar kwam afgeven, zo down to earth is de topartiest dan nog weer wel.

Zonder iets te zeggen begon hij aan openingsnummer Till The Sun Comes Upwaarmee hij gelijk het hele publiek inpakte. Het rustige en zeker romantische nummer gaf alle 6000 mannen en vooral vrouwen kippenvel over hun hele lichaam.

Bij het tweede nummer Remember Me werd direct het orgel ingezet dat de pianist van Gavin James had meegenomen, iets wat zorgde voor een heel mooi en uniek onderliggend geluid. Iets wat je hedendaags niet veel meer hoort.

Ook over lichtshow in de AFAS Live mag gesproken worden. Met de bijvoorbeeld geel met blauwe lichtencombinatie lijkt het ook twintig meter van het podium af nog alsof je samen met Gavin in een woonkamer staat. Het concert (lees Gavins grappige persoonlijkheid en heerlijke stem) is magisch goed en de lichtshow maakt de sfeer nog zoveel beter.

Na Remember Me speelt hij nog het prachtige Coming Home en daarna speelt hij zijn populaire Bitter Pill. En wel met zijn handen voor zijn ogen want hij krijgt de slappe lach van ‘a couple of groupies here at the front‘. Ogen dicht of niet, Coming Home is een heel goed en mooi nummer waarin de bas heel fijn naar voren komt.

Na een switch naar een elektrische gitaar speelt hij For You en het nog niet uitgebrachte Sigaret Break. Hij vertel dat hij over enkele weken nieuwe muziek uit brengt, ik wacht met smart.

Bij het nummer 22 vertelt hij het verhaal achter de tekst. Hij schreef het nummer toen hij nog jong was, struggles had met opgroeien en het zelfverzekerd worden. Het nummer had volgens hem ook 23 of 24 kunnen heten. Dit nummer speelt hij alleen onder begeleiding van de piano, waardoor je weer heel mooi dat intieme gevoel krijgt.

Na een grapje over een nieuw nummer dat komt speelt Gavin James een mix up van Billy Jean en I Can’t Feel My Face.

Bij het bekende I Don’t Know Why laat hij het hele publiek meedoen met het simpele refrein, ook hiervan (6.000 man die samen dit lied zingen) krijg je kippenvel.

Na Nervous volgt het drukkere Hearts on Fire, ook dit nummer komt waarschijnlijk binnenkort uit. Hier wil Gavin even de popartiest uithangen en laat alle toeschouwers en luisteraars door hun knieën zakken om pas op te springen als het uptempo deel van de track begint. Dit past niet echt bij zijn stijl, het nummer is wel goed.

IMG_20171006_222513.jpg
Tegen het einde van de avond wordt er rokend bellenblaas het publiek in gespoten.

Vervolgens speelt hij Tired en een nieuw nummer over hokjes denken, Boxes. Daarna is het de beurt aan zijn Louis Armstrong imitatie tijdens What A Wonderfull World. Ik ben zelf nooit zo’n fan van dit soort covers, maar je moet het hem na geven, de imitatie is zeker niet slecht.

Na het zoveelste grapje dat dit het laatste nummer gaat worden speelt hij echt het laatste nummer voor het toegift, Say Hello.

Voor het toegift komen Gavin en zijn voorprogramma’s nog terug voor wat extra vermaak voor het publiek. Hole In My Heart, Book Of Love (waarbij heel mooi gebruik wordt gemaakt van discobal-licht) en het hele mooie nummer Two Hearts.

Samen met zijn twee voorprogramma’s doen ze nog een versie van Bruce Springsteen’s Dancing In The Dark. Hierbij klapt iedereen mee en trekt Craig Gallagher zijn mondharmonica uit de kast.

Gavin sluit de avond af met Free Falling van Tom Petty en dan is de avond écht afgelopen.

Al met al was het een heerlijk concert met goede muziek, zang en sfeer. De voorprogramma’s waren met zorg uitgezocht. Hoewel Gavin’s oeuvre niet groot genoeg was om meer dan anderhalf uur te spelen heeft hij dit op een creatieve manier opgelost.

Setlist Gavin James 6-10-17 AFAS Live:

 1. Till The Sun Comes Up
 2. Remember Me
 3. Coming Home
 4. Bitter Pill
 5. For You
 6. Sigaret Break (nummer moet nog uitgebracht worden)
 7. 22
 8. Billy Jean (Michael Jackson) en I Can’t Feel My Face (The Weeknd) mix-up
 9. I Don’t Know Why
 10. Nervous (The Ooh Song)
 11. Hearts On Fire (nog niet uitgebracht?)
 12. Tired
 13. Boxes (nieuw nummer moet nog uitgebracht worden)
 14. What A Wonderfull World (Louis Armstrong cover)
 15. Say Hello

Toegift:
16. Hole In My Heart
17. Book Of Love
18. Two Hearts
19. Dancing In The Dark (Bruce Springsteen cover) met z’n drieën
20. Free Falling (Tom Petty Cover)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie